Szubjektív

Tartalom

49. szám 2006. május

Critical Mass, kicsit bővebben

Azt, hogy mi az a Critical Mass, szerintem mindenki tudja. Viszont azt, hogy hol volt a világon először, miért és kik kezdték el, és hogy vannak olyan emberek, akik kifejezetten utálják ezt a rendezvényt, na talán azt már kevesebben tudják.

Maga a felvonulás egy 1992-ből származó Ted White filmnek köszönhető, a Return of the Soccernek. Ez egy dokumentumfilm, amely a biciklisek hátrányos helyzetét dolgozza fel.

Az első Critical Mass San Franciscóban került megrendezésre, ezen 48 résztvevő volt. Ez ugyan nem túl sok ember, ennek ellenére a lelkes szervezők továbbra is megrendezték a felvonulást, és lám, fél év múlva már 500 ember biciklizett vidáman egy szebb jövőért.

Ezt látva a világ többi városában is elkezdtek a tekerni szerető emberek ilyenféle biciklis felvonulásokat szervezni, köztük kis hazánk is.

Itthon az első Critical Mass 2004. szeptember 22-én volt. Ezen körülbelül ötezren vettek részt, ami azért nem kis szám. Ezen felbuzdulva a magyarországi szervezők (akik leginkább a hivatásos biciklisfutárok közül kerültek ki) újabb felvonulást rendeztek 2005. április 22-én, a Föld napján. Itt már tízezren voltak, kétszer annyian, mint az elsőn.

Ezt követte a harmadik 2005. szeptember 22-én, ahol húszezer, köztük kicsi, nagy, öreg, fiatal kerékpáros teljesítette a 16 km-es távot.

A legutóbbin pedig, ami 2006. április 22-én volt, csaknem harmincezren pedáloztak az Újpest rakparttól egészen a Felvonulási térig.

Az, hogy ennyi ember biciklizett együtt, szép meg minden, de vannak olyanok is, akiket ez a tömeg és a folyamatos útlezárások zavarnak. Itt olyan emberekre gondolok, akik megszokták már, hogy nap mint nap autóval közlekednek, és nekik az a forgalmi káosz, amit a biciklisek csinálnak ezzel az akcióval, komoly nehézségeket okoz. Szerintem őket is meg lehet érteni.

A lényeg, hogy a Critical Massnek nem az a lényege, hogy autóellenessé vagy biciklimániássá tegye az embereket, hanem az, hogy felhívja az ország figyelmét arra, hogy szükség van a városokban bicikliutakra, mert a biciklizés nem csak egy sport, hanem közlekedési eszköz is, ami nemcsak gyors, hanem a környezetet is kíméli.

Patyi Kristóf
fotó: eszpee.underground.hu