Szubjektív

Tartalom

49. szám 2006. május

Díjátadó Pécsett


A díjazott és a díj

Jó, vége az angolnak, menjünk kajálni. Szia, István, hogy vagy? Igen, te is? Én is. Hogy Pécsre? Hétvégén? Hogy országos díjat nyertünk? Nem, az nem lehet! Évente kb. ötször jelenünk meg összesen, akkor is alig-alig van cikk! Hogy mi menjünk le Pécsre átvenni a díjat? De hát alig írtunk! Persze, a Julinak muszáj, ő is díjazott! Mi, hogy második lett a legjobb cikk kategóriában? Háhá, az nem lehet, hát nem is írt cikket idén! Ja de, azt a Spielbergeset! Az tényleg elég jól sikerült. Na de hogy díjat kapjon érte! Ezt azért nem gondoltam volna!

Szerintem ő se. Legalábbis erre enged következtetni az őszinte kacaj, amit hallatott, mikor – álmából ébredve – megtudta, hogy második lett egy országos pályázaton. Nem írt sok cikket idén, egész pontosan egyet. Elég volt. Egyből egy. Így kell ezt csinálni: aki tud, az tud!

Szombat kora reggel zökkenőmentesen siklottunk Pécs felé, hogy átvegyük a Kamera Hungária Fesztiválon a Marsall toll pályázat két második díját. Két kategóriában indultak ugyanis a középiskolás irások: legjobb újság és legjobb cikk. A Szubjektív mindkét kategóriában második helyezést ért el, aminek jobban örülünk, mint egy darab első díjnak. A zsűritől külön dicséretet kaptunk, mivel csak a Szubjektív esetében volt átfedés a két kategória között.

Az első program kerekasztal-beszélgetés: a zsűri megosztja (kicseréli) tapasztalatait az újságírásról, ismerteti értékelési szempontjait. A beszélgetés célja, hogy a díjazottak (a legjobb újság és a legjobb cikk három-három díjazottja) megismerkedjenek egymás munkáival. Minden csapat elmondja, milyen körülmények között, hogyan készül az újság, amit pályáztattak.

Számomra nagyon érdekes volt, hogy a többi győztes csapat mind konzervatívnak mondható iskolákból jött. Újságjaik meglehetősen nehéz körülmények között, kemény munkával jönnek létre. Az első helyezett Graffiti c. lapot például egyáltalán nem támogatja a tanvezetés, pályázati és hirdetési pénzekből tartják fönt az újságot, gyakorlatilag ellenzékben. Sőt, nem elég, hogy nem támogatják őket, a vezetőség másik lapot indított ellenük, ezzel jelentősen megnehezítve a dolgukat, hiszen a rivális nagy iskolai támogatással, színesen jelenik meg, az ő fekete-fehér kiadványukkal ellentétben. A folyamatos harc nagy hajtóerőt jelent, a mi díjunkat minden kétséget kizáróan István drákói szigorának köszönhetjük!

A kerekasztal beszélgetés után a díjátadó következik. Az esemény fővédnöke és a zsűri elnöke Horvát János, az egykori TV-riporter. Könyvcsomagunkban szerepel Varró Dani Bögre azúrja, a zsűrit mi világosítjuk fel AKG-s mivoltáról. Sebaj, reméljük, mikor jövőre találkozunk, már emlékezni fognak rá!

Herner Máté