Szubjektív

Tartalom

51. szám 2006. december

Legek, szerintetek I. - Színészek

Néhány héttel ezelőtt néhány napon keresztül kérdezgettük az AKG-sok diákokat, hogy ki szerintük a legjobb és a legrosszabb külföldi férfi színész. Ebből a kis felmérésből pedig listát készítettünk:

Az 5 legjobb külföldi férfi színész:
1. Johnny Depp
2. Jude Law
3. Orlando Bloom
4. Heath Ledger
5. Tom Hanks

Az 5 legrosszabb külföldi férfi színész:
1. Orlando Bloom
2. Brad Pitt
3. Tom Cruise
4. Chuck Norris
5. Richard Gere

Ha megnézzük a listákat, nem mindig a színészi játék döntött. Fontos szempont volt, hogy az illető hogy néz ki, hogy mennyi pletykát hallunk róla, meg persze az is, hogy a férfi embertársaink irigykednek-e a fent említett színészek némelyikére, mert a lányok úgy odavannak értük. Van, amikor nagyon egyetértünk velük, és van, amikor nagyon nem.

Persze volt olyan is, akiben mindenki egyetértett. Johnny Depp volt az egyetlen olyan színész, aki rögtön szinte mindenkinek az eszébe jutott, mint legjobb. Ne is csodálkozzunk ezen! Johnny játszott az Ollókezű Edwardban, a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Csokoládéban, A Karib-tenger kalózai két részében, a Titkos Ablakban és az Én, Pán Péterben is. Ezek közül kettőért Oscarra is jelölték mint legjobb férfi főszereplőt.

Jude Law (Közelebb, Hideghegy, Alfie, Aviátor, AI, A tehetséges Mr. Ripley) 2. helyet szerzett a legjobbak között. Ő egy kellemes színész, nem az az ultra jó, de rossznak sem mondható (csak a Sky kapitány és a holnap világában pocsék), olyan „rendben van” kategória, szerintem. Talán ha több filmben látjuk, megértjük, hogy miért nyerte el ennyi ember tetszését játéka. Aki viszont szereti, az nézze meg a Holiday című filmben, december 14-től lesz a mozikban.

Elérkeztünk Orlando Bloom fura esetéhez, ahol a gyűlölet és az imádat találkozik. A 3. legjobb és egyben legrosszabb színésznek kiáltottátok ki. Számtalan filmben játszott: A Karib-tenger kalózai, A gyűrűk ura, Trója, Mennyei Királyság, Elizabethtown.

Én sajnálatos ténynek tartom, hogy bekerült a legjobbak közé. Nem akarom a saját véleményemet rátok erőltetni, csak szelíden közlöm: Orlando Bloom pocsék színész, és kicsit túlzottan csöpög a nyáltól.

Brad Pitt – Jajj, ne! Mi az, hogy Brad Pitt rossz színész? Rengeteg filmben nagyon jót alakított, és nem kéne ennyire utálni! Tény, hogy a mostani filmjei nem annyira jók, de akkor is... Azt, hogy nincs rajta a jók listáján, mégiscsak annak kell tulajdonítanunk, hogy Angelina Jolie-val összeszűrte a levet. A Mr. & Mrs. Smith-ben és azon kívül. De amikben meg kell nézni: Hetedik, 12 majom, Interjú a vámpírral, Harcosok klubja, Blöff, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, és majd jövőre: Ocean’s Thirteen (na jó, az utolsó három filmet nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja).

Na, Tom Cruise tényleg egy rossz színész. Nem szeretjük! Aki meg szereti, annak Mission Impossible III dupla DVD kiszerelésben, már a boltokban.

Heath Ledger (Lovagregény, Grimm, Túl a barátságon) tényleg jó színész. Őt nem lehet bántani.

Amikor ezt a listát csináltuk, akkor színészekre gondoltunk, nem Chuck Norrisokra. De mindegy, ti hajthatatlanok voltatok. Jót is kapott, rosszat is, végül ő lett a 4. legrosszabb. De így sem szomorkodhat Walker, a texasi kopó, mert aki el tud számolni végtelenig, méghozzá kétszer, annak igazán nincs oka nyavalyogni.

Tom Hanks – a fiúk kedvence. Talán a Ryan közlegény megmentése miatt, de játszott a Kapj el, ha tudsz-ban, a Da Vinci kódban, a Betörő az albérlőmben. Két Oscar- és négy Golden Globe-díja, és még egypár más jelölése is van, ügyes, meg kell hagyni.

Richard Gere, akiről utoljára szólunk. Ő kevésbé fantasztikus játékával rontotta a Chicagót, játszott a Micsoda nőben és táncolt Jennifer Lopezzel a Hölgyválaszban. Hát az 56 éves színész minden szempontból szörnyű, de azért van, aki szereti.

A következő számban is lesz efféle összeállítás az 5 legjobb/legroszszabb külföldi színésznőről, ahogy ti gondoljátok.

Sztripszky Hanna, Zsin Ágnes
 
Utoljára 1997-ben jelent meg közvéleménykutatás a Szubjektívben  (A köz véleménye, 5. szám) az AKG-sok kedvenc színészeiről. Ekkor Brad Pitt és Bruce Willis volt a kedvenc, őket követte Kern András, majd Dustin Hoffmann, Jim Carrey és Harrison Ford. A mostani 5 kedvenc közül akkor csak Tom Hanks került rá az egyébként 67 nevet tartalmazó listára.