Szubjektív

Tartalom

56. szám 2007. december

A csillogásra vágyók

A TV2 „Mega” szériája után már ideje volt valamivel előrukkolnia az RTL-nek is. És íme, itt az új csemege, a „Csillag születik”. A „Ki mit tud?” utódaként nevezett műsor csupán árnyéka az imént említettnek. A szakmai zsűri és az igazi tehetségek hiánya nagyban megmutatkozik. Magyarországtól ez a műsor, ahogy a TV2 tehetségkutatói is, kicsit merész lépés, ugyanis több embert próbálnak a sztárvilágba nyomni, mint amennyit az ország el tud tartani. A kis sztárocskák ideje hamar lejár, ahogy vége a műsornak, újból két lábbal kell a földön állni.

Néhány napja egy külön kiadványra leltem a Pesti Estek között, melyben a Csillag születik versenyzőivel és a zsűritagokkal ismerkedhetünk meg. Már a címlapon ezt olvashatjuk: „Magyarország sztárt keres!” Egyszerű következtetés alapján bárkinek nyilvánvalóvá válhat, hogy ez a műsor már rég nem a tehetséges versenyzőkről szól, hanem a csillogó sztárvilágba csalogatás a lényeg, és persze sok ember nagy álma, hogy bekerülhessen a műsorba, a hírekbe, az újságba stb. A zsűriben láthatjuk Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö egyik tagját, aki egykori Ki mit tud? győztes, és egyben Magyarország legjobb hangú énekesnőjének tartja a rajongó közönség. Nekem nincs túl jó véleményem róla, műsorvezetőként láttam eleget, és én úgy gondolom, hogy nem elég, ha valakinek jó a hangja, ehhez elkel némi kultúra is. Keleti Andrea talán az egyetlen, akit ebbe a zsűribe illőnek mondhatok. Táncos és koreográfus már jó ideje, és ennek tudatában, illetve kritikái alapján számomra az derül ki, hogy ő valóban ért ahhoz, amit lát. Fábry Sándor humorista, kritikus, dramaturg és ki tudja mi még. Saját elmondása szerint nem ért se a tánchoz, se az énekléshez. A kritikái alapján szerintem se. Számomra rejtély, hogy Náray Tamás divattervező miért is ül a zsűriben. A versenyzők ruháit ő tervezi, és azt hiszem, ennyi elég is lenne. Nem mondanám, hogy ért a produkciók megítéléséhez, főleg nem énekesek, táncosok, bűvészek és artisták között.

A műsorban a zsűri ösztönzése sose marad el: körítések, puha kritika és persze sokszor dicséretek, és a várva várt monológ: „visszavárunk”. A versenyző mégis kiesik a zsűrinek és a közönségnek hála. A műsor honlapját nézegetve rátaláltam a versenyzők kisfilmjeire is. A spontán hazaérkezés és az otthon bemutatása mind más és más, van, aki csakis az álmairól, más a családjáról és az életéről mesél. Van a kisfilmek között néhány nagyon profi, tele effektekkel, zenével, összevágásokkal, de persze van egyszerű is, bár talán annál tartalmasabb. Kb. 2 percesek, de a szerkesztők összevissza alakítgatása miatt szinte az összes félmondattal végződik. A filmen mindenki igyekszik természetes lenni, vagy legalábbis annak mutatkozni. Szinte mindegyikben megtalálhatjuk a „köszönöm a barátaimnak” és az „ő a kutyám” kezdetű mondatokat. A 44 versenyző közül sokan még nem tudják, mit fognak kezdeni a nyereménnyel, ha netalántán ők nyernek. A legtöbben persze énekelnek, de vannak artisták, táncosok, parodisták, zongoristák és egy mesemondó. A két műsorvezető a már ismert páros: Stohl András és Ördög Nóra. Ez utóbbi egy hatalmas, csillogó estélyiben jelent meg az első adásban. A versenyzők ruhái is sokszor túl merészek, erre jó példa a Polyák Ritán látható lámpaoszlop ruha is, ami a kisfilmje láttán abszolút nem az ő stílusa. Egy előadás után a szemtől szembeni értékelés mindig két zsűritag feladata, a lány esetében ez Fábry Sándor és Falusi Marianné volt. De mindig akadnak beszélni vágyók, itt épp Náray Tamás, akinek csak a saját negédességét sikerült ezzel a mondatával bizonyítania: „Az éj királynője meghozta nekünk a varázslatot.” Ehhez hasonló mondatokból nem kevés hangzik el a csillogó-villogó műsorban. És akkor még nem is beszéltünk az első adás elején egy kis fényűzésnek szánt, közös produkcióban előadott, tinglitangli dalról. Tele csillogással, tánccal, hatásvadász szövegekkel, és a végére még a háttértáncos lányok is bedobják magukat a színpadra. A közös produkció egyik sorával zárom a cikkemet, csak hogy tudjuk, minket se hagytak ki a sorból: „Átölelnék minden embert, hisz általuk lettem a sztár!”

Zsin Ágnes

Csillag születik (RTL Klub, szombatonként 20:00)