Szubjektív

56. szám 2007. december

Egy hang nélkül – Kilencedikes témahét (Zsin Ágnes)

Azt hiszem, minden AKG-s életében eljön egyszer a fogyatékossággal élőkkel foglalkozó témahét. Nos, idén rajtunk volt a sor, hogy jobban megismerkedjük ezzel a témával.

Nyitott szemmel (Csikós Panna)

„Élet a burkon kívül” témahetünk volt, ahogy előttünk sok-sok évfolyamnak kilencedikben.

Egy napom Grétivel (Horváth Dóra)

A címből nem lehet kitalálni, igazából miről is fog szólni ez a cikk – a kilencedikes témahét egyik részének az élménybeszámolója lesz. Ezen a témahéten sérült emberekkel ismerkedtünk meg.

A nagy vita (Kelemen Csaba)

...Nem az történt, amire mindenki várt, innen az események sebesen peregtek egy rendhagyó irodalomóra felé. Miután a tanár úr szólt egy pár szót az újságírásról, egy időzített bomba robbant a teremben, és elkezdődött egy vita, ami az egész irodalomórát megváltoztatta...

A nyolcadikosok témahete (Faragó Johanna)

A témahetünk témája Budapest volt, és előtte a kisepocha nagy része is erről szólt. Általában több program közül lehetett választani, és sokat voltunk iskolán kívül is.

Budapest témahét (Rácz Júlia)

A második témahetünk nyolcadikosként elég gyorsan és – számomra legalábbis – élvezetesen telt el. Bár egy nappal rövidebb volt, mint amilyen szokott lenni (öt helyett négy nap), és sokkal lazább is volt. Nem kellett sokat jegyzetelnünk az előadásokon, és az órarendünk sem volt zsúfolt.

Nem ufó, csak művészetis (Gergely Sára)

„Művészeti osztály”, ahogy az AKG-ban egy ideje emlegetik ezt az évfolyamot. A fejekben átvillan néhány svájci sapkás tini, nyakuk köré tekert sálak, hónuk alatt rajzmappa, és minden szabadidejüket kortárs galériákban töltik, Millenáris park helyett.

A művészeti (Molnár Anna)

Mint már egy ideje tudjátok, új osztály került az AKG-ba, a 9. M. Ebben a cikkben megpróbálom kicsit bemutatni magunkat, főként a tanrendünket, hogy valamennyire megismerjetek bennünket.

Őszi fesztivál az AKG-ban (Sztripszky Hanna)

Gondolom mindenki tudja, hogy zenei fesztivál volt október 18-a és 20-a között. Szám szerint ez volt a harmadik Őszi Zenei Fesztivál iskolánk történetében. Én sajnos idő szűkében és a szombatra beütemezett epochazáró miatt csak az első estén voltam jelen, de ez minden várakozásomat felülmúlta.

The Black Bevy (Almer Kitti, Laczi Zsófia)

Az Őszi Zenei Fesztivál egyik nagy durranása a The Black Bevy nevű együttes volt, akik most léptek fel másodjára itt, az AKG-ban. A koncertről és a bandáról kérdeztük a banda alapító basszusgitárosát, Erdős Ágit.

Esti csillagpor – Este, Csillagpor (Csikós Panna)

Nem igazán találsz a két filmben közöst, hacsak nem a főszereplőt: Claire Danest, bár az is igaz, az egyikben szőke, a másik meg barna a haja.

Giccses puccparádé – Csillagpor (Poór Patricia)

Mikor a Csillagpor plakátja, mozielőzetese megjelent, én szinte észre se vettem, nem igazán érdekelt. Aztán több ember is mondogatta, hogy majd meg akarja nézni, meg hogy tök jó lehet. Akkor kezdtem el nézegetni a plakátot, és így fedeztem fel néhány dolgot, ami érdekelhet.

A csillogásra vágyók (Zsin Ágnes)

A TV2 „Mega” szériája után már ideje volt valamivel előrukkolnia az RTL-nek is. És íme, itt az új csemege, a „Csillag születik”.

A Lost – Eltűntek újra műsoron (Laczi Zsófia)

Az iskolakezdés óta újra a képernyőn láthatjuk annyi ember kedvenc sorozatát, a Lostot. Aki nem bírt egész nyáron arra várni, hogy megtudja, mi történik a repülőgép-baleset túlélőivel, az már láthatta a második évadot az AXN-en, de akinek nem volt lehetősége erre, az most végigizgulhatja a péntek estéit.

A Lila akác köz lakói – Született feleségek (Horváth Barbara)

A világszerte híres sorozat egész Európát rabul ejtette. A sorozat a mindennapi problémákat taglalja öt igazán nem mindennapi nőszeméllyel, rengeteg humorral fűszerezve.

Na végre! – Finito az Örkény színházban (Szabó Panni)

Már a színpadkép, illetve a színpad előtti rész is érdekes. Két szék és kotta. Tehát akkor élő zene lesz, ami egy prózai színháznál talán egy kicsit szokatlan.

Könyvajánló: Glennkill (Kelemen Csaba)

Leonie Swann első és eddig egyetlen könyve egy nem mindennapi birkanyájról szól. Amikor egyik nap a pásztorukat holtan találják (átdöfték egy ásóval), nyomozást indítanak.

Cirque du Soleil (Sztripszky Hanna)

Amikor szeptember elején megláttam egy óriásplakátot, rajta a felirattal: Cirque du Soleil, rögtön tudtam, hogy nekem ezt látnom kell. A világhírű cirkusz – amit legtöbben a Fehér tenyér című filmből ismerhetünk – Magyarországra jön, és elhozza a Delírium című előadását október 30-31-én a Sportarénába.

Macskafogó 2 – a sátán macskája (Rácz Júlia)

Avagy „coming soon” a mozikban, 2007. december 20-án. Az 1986-ban bemutatott Macskafogó című animációs film elkészülte után húsz évvel most megtekinthetjük a folytatást. Már csak az a kérdés, minőségben utoléri-e az elsőt a második.

Corinne Hoffman: Afrikai szeretők (Horváth Dóra)

A könyvet ugyan nem mostanában adták ki, de úgy érzem, hogy ez egy olyan regény, amit minden olyan embernek felkeltheti az érdeklődését, aki szeretné meglátni két teljesen más kultúra különbségeit.

No Doubt Black Eyed Peas, No Doubt! (Bence Réka)

Elő - koncert - elvonási tünetekkel küszködve léptem ki az ajtón, de kiderült, hogy aggodalomra semmi ok, idegen országban eltöltött öt hónap alatt is lehet koncertre járni!

 


7újság - A hetedik évfolyam különszáma

Kicsik a nagyokról – nagyok a hetedikesekről (Kunsági Éva)

Mikor az utolsó epocha után Almer Kittivel átmentünk a hetedikesekhez néhány interjú erejéig, zsivaj és tömeg fogadott minket. Gyorsan benéztünk mindenhová, interjúalanyokat keresve. Közben kicsit kiürült a kisiskola, mindenki ment a maga dolgára, mi pedig elkezdtünk kérdezősködni.

A nagyok és a még nagyobbak (Szabó Panni)

Talán nem én vagyok a legkompetensebb személy annak a leírására, hogy milyen érzés is az, ha egy iskolába jársz a testvéreddel, hiszen nekem nem ebben az iskolában, hanem úgy általában nincs testvérem.

Nyitótábor belülről (Csikós Panna)

Mivel én most kilencedikes vagyok, és már javában szervezem az új hetedik nyitótáborát, egyértelmű volt, hogy kiket fogok megkeresni egy kis beszélgetésre a témában. Meg is találtam néhány embert, akiket ismerek, és kérdezni kezdtem őket – amire nem volt szükség, mert beszéltek maguktól is…

Új csibe, új patrónussal – Interjú Rácz Hajnalkával (Poór Patricia)

Első interjúmat Rácz Hajnalkával készítettem, akinek ez a harmadik éve az AKG-ban gépírás- és informatikatanárként. Ebben az évben azonban a KőPapírOlló évfolyam egyik patrónusa is lett.

Nyolcadik a hetedikről (Kelemen Csaba)

Mi? Hogy elveszik a folyosót? WC-nk se lesz? Elszedik a csibetermet is? Hát ez meg micsoda pofátlanság! Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg még tavaly évfolyamtársaim agyában.

Imádok liftezni... – Interjú Kincses Tamás Andrással (Horváth Barbara)

Mint azt tudhatjuk, az új hetedikeseknél új patrónusokkal is találkozhatunk a negyedik emeleten. Volt szerencsém a Kő-Papír-Olló évfolyam egyik kedves patrónusával beszélgetni, Kincses Tamás Andrással.

Beszélgetés Valasek Zsuzsával (Faragó Johanna)

A tanításból ki akarom zárni azt, hogy valaki a csibém-e vagy nem.

Hát minek néznek engem ezek a hetedikesek (Sztripszky Hanna)

Olyan tanárok képeit mutattuk meg nekik, akik nem tanítják őket. A feladatuk az volt, hogy találják ki, hogy mi az illető tanár neve és mit tanít.

Csibebemutatkozók

Baranyai csibe

Bodonczy csibe

Kincses csibe

Nádori csibe

Valasek csibe

Rácz csibe