Szubjektív

Tartalom

57. szám 2008. február

A színész halála

Nyilván sokatok hallotta már, hogy meghalt Heath Ledger. Számomra még elég friss a hír, ma tudtam meg, alig egy nappal a tragédia után. Felfelé ívelő karrierje még a csúcs előtt véget ért, s bár mostanra már valószínűleg kiderült, mi okozta a halálát: a kimerültség, az altatók, esetleg egy állítólagos tüdőgyulladás, én még mindig nem bírom felfogni, hogy megtörténhetett ez a tragédia.

Törióra közepén történt, hogy egyik barátnőm SMS-t kapott a nővérétől. (Az ő levelezéseikről jó tudni, hogy nem kell mindig komolyan venni a benne írottakat. A „Meghalsz!” és hasonlóan kedves üzenetek ugyanis elég gyakoriak a kapcsolatukban.) Ez az SMS – bár halálesetről számolt be – nem a barátnőmet fenyegette. Meghalt Heath Ledger! – így szólt az üzenet. Mikor felénk fordult és közölte a hírt, úgy gondoltuk, a nővére biztos szívatja, és csak vicc az egész. Mégis teljesen bepánikoltunk. A terem hátsó sora – persze csak azok, akik tudták, ki az illető – az információt próbálta megerősíttetni, vagy ha jobban belegondolok, inkább cáfoltatni. A telefontársaságok fantasztikus lehetőségeit használva próbáltunk információhoz jutni. A törióra megszűnt létezni számomra, az utolsó tizenöt perc teljesen kiesett. Mivel sem cáfolni, sem alátámasztani nem tudtuk a hírt, az óra végén magamat meghazudtoló gyorsasággal mentem a tanáriba, ahol miután sikerült az interneten rákeresni a színész nevére, rögtön információkhoz jutottam. Kiderült, hogy tényleg meghalt, s bár a cikket nem volt időm elolvasni, elég volt ez az „apró” kis részlet is. Szinte minden órán ezen merengtem, az együttéléstan és a matek egyszerűen elrepült felettem. Megoldatlan egyenletek hevertek előttem, de én csak Ledger fejét láttam, ahogy ott lebegett és egyre távolodott… Na jó, ennyire azért nem vagyok fanatikus, sem őrült, de mégis sokat gondolkoztam a dolgon. Fantasztikus színésznek tartom őt, és még a gondolata sem merült fel, hogy bármikor is meghalhat, vagy hogy ilyen váratlanul és korán. Olyan színész volt, aki előtt még annyi szerep állt, aki fiatal és mégis jó. Nem egy Lindsay Lohan volt vagy egy Ashley Olsen. Persze sokaknak a kisasszonyok halála rémesebb hír lett volna, de én nem tartozom ezen sokak közé. Ugyanis Ledgert sokkal jobb színésznek tartom, és szívesen láttam volna még számtalan filmben. Egy igazi színész, aki minden karakterben bizonyított. Csak hogy megemlítsünk néhányat: bemutatkozott egy tinifilmben, Tíz dolog, amit utálok benned; megnevettetett a Lovagregényben, felfigyeltek rá a Szörnyek keringője miatt, és Oscarra jelölték a Túl a barátságonért. Még hátravan két film, amikben a hírek szerint fantasztikus alakítást nyújt: a Bob Dylan körül forgó I’m Not There-ben és Chris Nolan új Batmanjében Joker szerepében. Majd meglátjuk július 18-án, hogy jobb-e, mint a szerep-előd Jack Nicholson. Mindenesetre bízom benne, hiszen neki már csak ez a két film jutott, hogy még erősebben bizonyíthassa: maradandót alkotott!

Sztripszky Hanna

A legfrissebb vizsgálatok alapján azt valószínűsítik, hogy a színész szándékolatlan gyógyszer-túladagolás áldozata lett.