Szubjektív

Tartalom

52. szám 2007. február

Legek, szerintetek II. – Színésznők

Az előző számban már kiderült, hogy szerintetek ki az öt legrosszabb és az öt legjobb színész. Most a kedvenc színésznőiteket ismertetjük. Meglepetéssel nem szolgálhatunk, de egy filmajánlóval egybekötött véleményhalmazzal talán igen.

Utoljára 1997-ben jelent meg közvéleménykutatás a Szubjektívben (A köz véleménye, 5. szám) az AKG-sok kedvenc színésznőiről. Ekkor Sharon Stone volt a kedvenc, őt követte Demi Moore, Sandra Bullock, Eszenyi Enikő, Whoopy Goldberg, Jodie Foster és Julia Roberts. A mostani 5 kedvenc közül senki sem került rá az egyébként 52 nevet tartalmazó listára.

Az 5 legjobb külföldi színésznő:
1. Keira Knightley
2. Gwyneth Paltrow
3. Catherine Zeta-Jones
4. Juliette Binoche
5. Penélope Cruz

Az 5 legrosszabb külföldi színésznő:
1. Ashley Olsen és Mary-Kate Olsen
2. Angelina Jolie
3. Jennifer Lopez
4. Lindsay Lohan
5. Cameron Diaz

A listákkal majdnem 100%-osan egyetértek. Főleg a legrosszabb színésznőkben egyezik a véleményem. Pocsékok apraja-nagyja megtalálható… vagy legalábbis a legpocsékabbak.

Tehát kezdjünk bele az elemezgetésbe, a világ két legundorítóbb színésznőjével.

Akik szeretik az Olsen ikreket, azok most nagyon szégyelljék el magukat, pfuj! Nemhiába kerültek a legrosszabb helyre mind a ketten. Sok oka van ennek. A legegyértelműbb, hogy úgysem lehet különbséget tenni közöttük, szóval mindegy. Aztán persze az is szerepet játszik, hogy csak pocsékabbnál pocsékabb alakításaik vannak, és hogy csak benga filmekben játszottak. Szerintem azon kívül, hogy állati sok pénzt kerestek azzal, hogy tök egyformák, meg nem olyan csúnyák, nincs semmi érdekes bennük. Én meg vagyok és mindig is meg voltam elégedve azzal, ha az ikreket egy szereplő játssza, végül is ez a 21. század, és új technológia, szóval ez jó meg szép így. Most csak a vicc kedvéért, olyan filmekben játszottak, mint a Párosban Párizsban, New York-i bújócska, Irány a nagyi, Csapat csere… és még sok száz TV sorozat meg saját maguk által kreált borzalmak. Hühühü.

Angelina Jolie. Tetézi undoromat Brad Pittel való házassága. Ki hitte volna, hogy az 1999-es Észvesztő című filmért még Oscar- és Golden Globe díjat is kapott, legjobb női mellékszerepléséért. Én nem láttam a filmet, lehet hogy tényleg jó volt, de mostanság a csajszi igen színvonaltalanul teljesít. Lara Croft, Nagy Sándor mamája (szexi ősz tincsekkel), Mrs. Smith. Ez ő, a mi kis Angelinánk, akit csak a Tolvajtempóban érdemes megnézni, és azt sem miatta, hanem mert jó a film.

Jennifer Lopez énekelget, játszogat filmekben, és elvan. Csakhogy ha valaki ezeket nem csinálja jól – márpedig nem csinálja jól –, akkor baj van. Illetve van, aki szereti, meg ilyenek – de hát Britney Spears is borzasztó, mégis szeretik –, de hát ne nevettessenek! A mostani filmjei alapban nézhetetlenek, de ő is rátesz egy lapáttal. Anyád napja, Hölgyválasz, Befejezetlen élet, Apja lánya… bár ebben nagyon nem zavart, mert még a film elején meghal. Hű de csúnya vagyok, de igazam van.

Ha van valami, amitől undorodom, akkor az Lindsay Lohan, amikor énekel. Pocsék zenész, pocsék színész. Be kell vallanom azért, hogy imádtam az Apád, anyád idejöjjön!-t. De mentségemre szolgál, hogy 1998-ban hat éves voltam, és akkor szépnek láttam a világot, meg ügyesnek és tehetségesnek Lindsay Lohant. Ezek az idők elmúltak. Az utolsó adást meg se néztem, elég volt a plakátot látnom ahhoz, hogy erre az elhatározásra jussak. A Kicsi kocsi – tele a tankot és a Bajos csajokat csak az unalmas nyári délelőttöknek és az HBO előfizetésünknek köszönhetően láttam, és megvan róla a magam véleménye. Lindsay Lohan tipikus tini filmhős, aki nagyon szép, minden lány olyan akar lenni mint ő, és elnézik neki a rajongói, ha nála jóval idősebb krapekokra hajt (gondolok itt Bruce Willisre, sajnos a pletykám elég elavult, két éve hallottam nyáron, de azóta valahogy mindig ez jár a fejemben). A Nem férek a bőrödbe az oké, az egyetlen tűrhető filmje.

Cameron Diaz is, mint sok hozzá hasonló színész, abba a hibába esett, hogy kezdetben jó filmekben jól játszott, és mostanság csak rossz filmekben szerepel, vagy pontosabban nagyon rosszul szerepel. A Holidayben olyan katasztrofálisat alakított, hogy az elképesztő. Tudom, kielemeztem, mert háromszor láttam már moziban (ez az ára a kiterjedt baráti körnek, mindenkivel meg kell nézni az összes filmet). A Charlie angyalait régebben szerettem, de mint Lindsay Lohan filmjeivel kapcsolatban már írtam, azóta eltelt egy-két év. Meg persze a Charlie angyalai 2. – Teljes gázzal is olyan pocsék lett, mint a második részek általában. A New York bandáiban egész jól szerepelt, még Golden Globe jelölést is kapott. A Shrekben Fionának adott hangot, de a véleményem az, hogy a Shrek azon kivételes filmek közé tartozik, amit jobb magyarul nézni, mint eredeti nyelven. Tehát Cameron Diaz, azt hiszem, nem lopta szívünkbe magát fantasztikus színészi teljesítményével. Szóval ők voltak hatan, akik szerintetek az öt legrosszabb színésznek járó díjat simán bezsebelhetnék.

Végre valaki, akit nagyon szeretek, Keira Knightley. Még 22 éves sincs, és már számtalan nagyon jó alakítást láthattunk tőle. A Büszkeség és balítéletért még Oscar- és Golden Globe jelölést is kapott, aztán mégse jött össze neki, de ettől függetlenül fantasztikusat alakított. A Karib-tenger kalózaiban is nagyon jó, és ha jól tudom, a Csavard be, mint Beckhamben fedezték fel. Játszott még a Dominóban és az Arthur királyban is. Szerintem mindent el tud játszani, ha kell, és emellet különlegesen szép. Kíváncsi vagyok, hogy mit kapunk még tőle, de egy Oscart szerintem minimum be fog zsebelni. Nézzétek meg a filmjeit, zseniálisak!

Gwyneth Paltrow a Sky kapitány és a holnap világát leszámítva szerintem rendben van. A Nő kétszerben láttam először, és a Tenenbaum a háziátokban is nagyon jó karaktere volt. A Szerelmes Shakespeare-ért megkapta 2000-ben a Golden Globe-ot és az Oscart is. Nagyon sok jó filmje van, a Hetedikben mindenképp nézzétek meg, persze csak ha bírjátok az ilyen filmeket. Különben ez a csajszi volt Brad Pitt jegyese… aztán a hülye Aniston mindent elrontott, vagy tudom is én ki.

Catherine Zeta-Jones kapott Oscart a Chicagóért, meg kapott érte Bafta-díjat is, és ráadásnak egy Golden Globe jelölést. Tök jó filmekben játszott, és jól. Most ahogy nézegetem, mikben játszott, azt olvasom, hogy az Indiana Jones filmekben is szerepelt. Mik derülnek ki… Spielberggel is dolgozott együtt a Trafficban, és ezért is jelölték Golden Globe-ra. Játszik horrort (Az átok), vígjátékot (Terminál), akciót (Ocean’s Twelve), meg mindent mást. Örülnék, ha végre látnánk tőle valami újat.

Igen, igen, igen: Csokoládé és a mi Juliette Binoche-unk. A legjobb, szerintem. Hamarosan jön a mozikba a Bűnös viszonyok, amiben Jude Low-val együtt szerepel. Főleg filmdrámákban játszik, de persze vannak kivételek. Az angol betegért bezsebelt három díjat, köztük egy Oscart, és nem volt olyan film, amiben szégyent hozott volna a korábbi alakításaira. Sok férfival volt már dolga a filmvásznon, és ez máskor sem lesz másként. Ügyes, meg kell hagyni.

Így az utolsó alanyunkat nézegetve (Penélope Cruz), igazából rá kell jönnöm, hogy nem nagyon tudok róla sokat. Azt mondják, a Volverben nagyon jó (Cannes-ban kapott is díjat, Golden Globe-ra is jelölték), a Las Bandidasban felejthető. A Szaharában láttam, de nem emlékszem rá, a Karácsony című filmben nincs túl sok szerepe, és maradandót sem alkot, de azért jó. A Gothikában nem láttam. A Mindent anyámról-ban meg biztos jó, mivel az is Almodóvar, mint a Volver. A Volvert meg megnézem, és próbálom megismerni jobban ezt a leányzót. Most jut eszembe, láttam a Tulipános Fanfant, de az gagyi, meg rossz, nézzétek meg a Királylány a feleségem-et, az az eredeti, Gina Lollobrigidával.

Következő számunkban a Filmeket állítjuk rangsorba. Készüljetek, mert csak a ti véleményetek számít!

Sztripszky Hanna