Miért az AKG?


Szinetár Dóra
színésznő, énekesnő


Damásdi Judit
nyelvész


Gáborffy Andrea
vállalkozó


Varró Dániel költő, műfordító


Simon Magdolna


Fekete Zita
kerámiatanár


Szabó Iván
forgatókönyvíró, rendező


Korom Melinda
építészmérnök


Turczi Dávid
mérnök-informatikus


Dr. Garai Gábor
gyermeksebész


Török Mónika, Dr. Abay Péter
ügyvédek


Pogonyi Csaba
közg. hallgató


Kiss Bori, Falus György


Sonnevend Júlia
médiakutató, esztéta


Csáki Judit
újságíró


Földes Péter
újságíró,
Szűcs Édua
grafikus


Jakab Juli
forgatókönyvíró


Vekerdy
Tamás
pszichológus


Nyárai Gerzson
szerkesztő-
műsorvezető


dr. Varga Zoltán

gyerek-
pszichológus


Kászonyi Dorka
divatmarketing
szakember


Elek
Zsuzsa
ügyvéd


Arató
András
Klubrádió


Pistyur
Veronika
TV2


Janda Zsuzsanna
pszichopedagógus,
Karvalics László

egyetemi docens


Steven Spielberg az AKG-ban látott történelemóráról

Szülők, volt tanítványok az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumról

Video összeállítás


 

Hétfő esténként a gimnázium padlásszobájában gyűltünk össze, az igazgató Horn György és azok a diákok, akiknek kedve támadt megvitatni vele a világ fontosabb vagy kevésbé jelentékeny ügyeit. Hatalmas zománcos bögrékből szürcsöltük a teát, s néha majszoltunk hozzá zsíroskenyeret is. Mire a találkozó ideje eljött, addigra már lement az emelt szintű irodalom és történelem, a kiscsoportos német és angol órám, túl voltam a délutáni művészettörténet szakkörön és sokszor a színjátszóköri próbán is. Úgy emlékszem, a néprajz és etológia különórák, illetve az önképzőkör más napokra estek. Így aztán belefért a délutánomba egy jó óra önfeledt hasalás a folyosói padlószőnyegen. Mert így vártuk a koraesti találkát, vagyis hogy az úgynevezett „pocsolygó” végre elkezdődjön. A pocsolygóra járó diákok régen leérettségiztek, tizenkét év is eltelt azóta. Minden diák életrajzát aligha tudom itt elmesélni, de néhányat talán igen.

Kondor Péter a London School of Economics pénzügy szakán végezte el a PhD programot, tanított a University of Chicagón (Graduate Business School) és jelenleg a Közép-európai Egyetem nemzetközileg elismert oktatója. Elek Zsuzsa az egyik belvárosi ügyvédi iroda ügyvédje, előtte Budapesten, Párizsban és Chicagóban tanult jogot. Nemrég született Zsuzsa és Péter kisfia, Kondor Mátyás. Pocsolygós volt Újhelyi Gergely, aki a Harvardon szerzett közgazdasági PhD-t, jelenleg a University of Houston, Texas oktatója, Karádi Péter, aki a New York Universityn közgazdaságtanból doktorál, Galambos Márton, a Figyelő újságírója, és Keisz Ágoston, a budapesti Trefort Ágoston Gyakorlóiskola irodalomtanára. Szerdánként gyakran velünk teázott a költő Varró Dani, aligha kell bemutatni bárkinek is. Remek színdarabját, a Túl a Maszat-hegyen-t Presser Gábor dalaival a napokban láttam a Pesti Színházban. Dani verseit akkoriban diáktársai rajzaival illusztrálva csak az AKG újságjában olvasgattuk, azóta kötetei jelentek meg, számtalan színházi előadáshoz járult hozzá, a kortárs magyar irodalom elismert szerzője.

Ők és sokan mások, kik az AKG-ba jártak, nem boldogtalan gimnáziumi évekre, reménytelen éjszakai magolásokra, tanároktól való szorongásra építették vitathatatlanul sikeres karrierjüket. Boldog diákok voltak, akik sokat olvastak és még többet vitatkoztak, közösen írtak színdarabokat és tanulmányokat, és alkalmanként lustálkodtak is. Az hiszem, az AKG a boldogság lehetőségeinek felismerését tanította meg nekünk; az egyén lehetőségét az önmegvalósításra úgy, hogy közben a civil köreinkben, baráti társaságainkban és családunkban is harmóniát teremtsünk és találjunk. Megtanított önállóan dönteni és felelősen választani.

Az AKG-nak olyan csodálatos és gazdag diákéveket köszönhetek, hogy – bár kutatóként szövegek írásával töltöm napjaimat – e kis emlékezés megírása különösen nehéz... Köszönöm Horn Györgynek és tanáraimnak, hogy volt és van AKG, s hogy büszkén mondhatom: AKG-s vagyok, s most már virtuálisan örökké az AKG padlószőnyegéhez tartozom.

Sonnevend Júlia
Médiakutató, esztéta

PhD Candidate, Communications PhD Program, Columbia University in the City of New York
Visiting Fellow, Information Society Project, Yale Law School
Pre-Doctoral Fellow, Center for Cultural Sociology, Yale University

Tanulmányok

Yale Law School, LLM
ELTE német, esztétika, jog
Alternatív Közgazdasági Gimnázium, 1995-1998
http://julia-sonnevend.com