Szubjektív

42. szám 2004. június

8.-os témahét a Várban (Farkas Flóra)

Március 29-től április 1-ig a nyolcadikosok a megszokott AKG-ba vezető út helyett a budai Vár felé vették az irányt. Ennek a rövidke hétnek az volt a lényege, hogy jobban megismerjük azt a fenti csodaszép helyet…

Viszlát Marika néni, búcsúznak a nyolcadikosok! (Bíró Dávid)

Marika néni, teljes nevén Petőfi Sándorné, iskolánknak már nyolc éve takarítónője.

Roma témahét (Herner Máté)

Március végén a kilencedik évfolyamon roma témahetet tartottunk, ami szerintem és a többiek szerint is nagyon jól sikerült.

Témahét Sopronban (Juhász Tamás)

Minden évben a nyolcadikosok és a hetedikesek együtt vannak termtud. témahéten. Ez ebben az évben sem volt másképp. A nyolcadikosok, csakúgy mint a hetedikesek, most Sopronban táboroztak. A programokról tudnék mesélni, de ezt már más megtette ebben az újságban. Inkább most azt írnám le, hogy néhány hetedikesnek milyen volt élete első termtud. témahete.

Május 9-13. Sopron, avagy termtud. témahét a nyolcadik évfolyamon (Farkas Flóra)

Az idei táborban Sopronba utaztunk, és csakúgy, mint a tavalyi nyolcadikosok, mi is a hetedikesekkel voltunk lent együtt. Eltelt egy hét, és csomó olyan dicséretet kaptunk, hogy mi milyen jók is voltunk, meg hogy már kezdünk felnőni, hogy azt öröm volt hallgatni. Azonban mégsem volt olyan zökkenőmentes ez az egy hét…

A hetedikesek termtud. témahete (Herbert Fruzsina)

Azt hiszem, erre a táborra anynyira felkészítettek minket lelkileg a felsőbbévesek, hogy reálisan álltunk a hozzá.

Az AKG 2004-es Tavaszi Fesztiváljáról, egy pár hét távlatából (Ginter Zsófia)

Nem vagyok benne biztos, hogy én vagyok a megfelelő az idei Tavaszi Fesztivál összefoglalására, de megpróbálom – így este tíz felé és két hónappal később – a lehetetlent, azaz értelmes mondatokat alkotni az amúgy nagyon színvonalas és érdekes programról, ami talán valaki jobbat érdemel, de már mindegy, vágjunk bele.

Milyen volt Finnországban? (Varga Zorka)

A tavaszi szünetben a tizedik évfolyam fele kiruccant két hétre Finnországba azokhoz a cserediákokhoz, akik még októberben voltak itt nálunk, Magyarországon. Most két hét krónikáját fogom leírni, hogyan is teltek a napjaink ott, a 62. szélességi foktól északra.

I. Magyar Mars Expedíció – kiválogatás (Ginter Zsófia)

Amikor kiderült, hogy a kiválogatás minimum este nyolcig tart, kicsit elgondolkodtam, mivel (szentendrei lakosként) nekem ez azt jelenti, hogy kb. fél tízre érek haza – jó esetben. De végül rászántam magam, és megérte. Az Első Magyar Mars Expedíció első kiválogatásán valószínűleg mindenki jól szórakozott.

Kihalni Esélyes / El Machete (Farkas Flóra)

Remélem, senkinek sem kell bemutatnom az együttest, hiszen már tavaly november óta vannak együtt. Legutóbbi koncertjük alkalmával még nem igazán voltak egy banda, de mostanra egy igazi együttessé alakultak.

Gothika (Abay Kinga)

„Igen, egy újabb horrorfilm, ami ugyanarról szól, mint az eddigiek!” – hangzik el a válasz a Már megint? kérdésre. De talán ez egy kicsit más, mint a többi.

Felül semmi (Ginter Zsófia)

Brokkoli, konyharuha-gyűjtemény, befőzés… Ugye, milyen izgalmas témák?! Így gondolja ezt Chris és Annie, a két ötvenes, de magát fiatalnak érző barátnő is. Ezért unják halálra magukat minden egyes nőegyleti gyűlésen. De ennek hamarosan vége szakad, amikor Annie férje meghal, és Chrisnek támad egy igen érdekes ötlete…

Nagy hal (Herner Máté)

Tim Burton minden kétséget kizáróan az amerikai álomgyár egyik legfurcsább alakja. Filmjei egyszerre komorak, elgondolkodtatóak, félelmetesek, melankolikusak és meseszerűen vidámak, gyermetegek. Sokkal nyugodtabb szívvel nevezném őket meséknek, mint bármi másnak.

Két Kusturica-film: Macska-jaj, A cigányok ideje (Varga Zorka)

Ha azt mondja nekem valaki: „Kusturica”, rögtön az a szó jut eszembe: „cigányok”. Emir Kusturica kedvelt témaválasztása filmjeiben a cigányok élete. De nemcsak ez az, ami bevillan az agyamba filmjeit illetőleg, hanem a filmek atmoszféráját jellemző komikum és tragikum egyvelege.

Magyar Vándor (Nyárai Gerzson)

Biztos sokan várják, hogy azt mondjam a filmről, hogy jó, avagy rossz. (Ezt a mondatot majd kicsit később megmagyarázom.) Én azt mondom, hogy nagyon jó a film…

101 Reykjavík (Varga Zorka)

Mostanában minden Izlandból érkező dolog érdeklődést vált ki belőlem, ezt a filmet is többek között ezért akartam megnézni. Igaz, nem most mutatták be, már egy-két éve ott díszeleg az art mozik kínálatában, és méltán nem vették le a műsorról azóta sem.

Picasso kalandjai a színházban (Balla Júlia)

Az eredeti svéd mozifilm ma már kultuszfilmnek számít. Én már vagy négyszer láttam, mégsem tudom megunni. Mindig felfedezek benne újabb és újabb poénokat. A filmben általában halandzsáznak, esetleg franciául vagy spanyolul beszélnek. Mégis mindenki számára érthető a történet, ami annak köszönhető, hogy jel- és gesztusrendszere hihetetlenül kifejező.

Stomp, avagy a mindenből ritmust csiholó zenekar (Farkas Flóra)

Legyen szó seprűről, vízről, akár gyufákról, de lehet mosogató is, nekik mindegy, ők bármiből zenét készítenek, méghozzá nem is olyan rosszul…

A Gyűrűk ura alapja egy híres opera? (Farkas Flóra)

Az előző hónapban volt szerencsém egy Wagner-bérlet keretében végignézni a Ringet. Úristen! Sokaknak talán ez juthat az eszébe. Milyen Ring? És ki az a Wagner? A cikk végére kiderül minden, sőt, arra is fény derül, hogy talán Wagner műve adta az ötletet Tolkien számára a Gyűrűk urához…

Szereted a banánhéjat? (Nyárai Gerzson)

Bagi Iván és Nacsa Olivér régóta jelenik már meg itt-ott, egy ideje önálló műsort is vezethetnek a TV2-n.

Jackass (Bíró Dávid)

Hogy mi is az a Jackass? Jelentése öszvér, de szerintem ez lényegtelen. Röviden csak annyi, hogy körülbelül fél tucat igen őrült ember őrültebbnél őrültebb dolgokat csinál.

EU-fória (Bősz Anett)

Hát itt vagyunk. Egy hatalmas, európai közösség egyik legkeletibb, ám teljes jogú tagjaként, amelyet – legalábbis a Miniszterelnöki Hivatal szerint – a régi tagjai már nagyon vártak.

Alanis Morissette – So-Called Chaos (Ginter Zsófia)

Nemrég jelent meg Alanis Morissette új albuma So-Called Chaos (Úgynevezett káosz) címmel. A korongon tíz szám szerepel. Alanis hozta a formáját, tíz fülbemászó, értelmes-érdekes, megunhatatlan és vérbeli alanises számot készített, de sok újdonságot is alkalmazott a zenében. Tehát erről a CD-jéről is elmondhatjuk, hogy szinte tökéletes!

Siráj (Balla Júlia)

Ez egy modern darab. Nem a történet, hiszen azt Csehov írta még a XIX. század végén. Hanem a színészek játékstílusa újszerű, és maga az előadóterem: a Fészek Művészklub kupolaterme.

Mydoom, a vírus (Farkas Flóra)

Agresszív, hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, és ami a legfontosabb, nagyon gyorsan terjed és az újabb megjelenő variánsainak nem mindig található meg azonnal a használható „ellenszere”.

Az AKG-s divat (Kovács Nóri)

Ebben a suliban semmi sem olyan, mint máshol. Ez alól a divat sem lehet kivétel.