Szubjektív

45. szám 2005. február

Élet a padlószőnyeg(b)en (Abay Kinga)

Volt, van és remélhetőleg lesz is az iskolánkban padlószőnyeg, amin szinte a leggyakrabban lépked tanár és diák, felnőtt és gyerek egyaránt. Sokan használták már előttünk, és sokan fogják még utánunk is használni.

Tizenkettő tíz (Puskás Flóra)

A hetedik-nyolcadikosok pontosan fogják tudni, hogy miről írok (legalábbis remélem). A többi olvasó legyen szíves és emlékezzen vissza az álmos, tizenkettő tízkor kezdődő második epochára.

Egy fárasztó tízperc - Tudósítás a hetedik évfolyamról (Ginter Zsófia)

Hát, most már elmondhatom magamról, hogy túléltem egy szünetet a hetedikes kisiskolában.

Sítábor (Puskás Flóra)

Tömérdek jó emlékem maradt a sítáborról. Aki még nem volt, az egyszer feltétlenül jöjjön el. Megéri.

A nyolcadikos Megasztár (Kajos Rebeka)

Hosszas készülődés, titkolózás, jelmez- és háttértervezés, szöveg- és tánctanulás, nevetgélés és próba után végül megszületett a pénteki nyolcadikos Megasztár előadás, amiben az egész évfolyamunk részt vett.

A Tavaszi Fesztivál komolyzenei koncertje (Farkas Flóra)

Az idei Tavaszi Fesztiválon elmondhatatlanul sok fellépő szerepelt. A hangszerek színes világa, a darabok sokszínűsége ragyogta be a péntek késő délutánt és estét. Az idő csak szárnyalt, de ezt mi észre sem vettük a zongorák, tekerőlantok, énekek, gitárok, fuvolák, marimba (és még naphosszat sorolhatnám a hangszerek nevét) társaságában.

Sportnap a Hajógyári szigeten (Hann András)

Az idén a Föld Napjára tervezett sportnapot a tervezetthez képest egy héttel később rendezték meg, hiszen az eredeti időpontban az időjárás nem volt a legjobb szabadtéri tevékenységekhez. Ám múlt hét pénteken a nap is sütött, meleg is volt – kiváló volt az idő a sporthoz, a szabadtéri punnyadáshoz.

A Népszabadságban járt a Szubjektív szerkesztősége (Éder Flóra)

Lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk a HÍD (Hírlapot a diákoknak) programjában. Ezt a programot azért találták ki, hogy minél többet olvassanak a tanulók, ezért napi rendszerességgel jár nekünk a Népszabadság az iskolába. Internetes játékot is hirdettek, minden nap 3-4 kérdést tesznek fel az aznapi újsággal kapcsolatban, pontokat lehet gyűjtögetni, és a végén valamiféle nyereményt lehet nyerni. Nos, így kerültünk mi a Népszabadság szerkesztőségébe.

Brighton (Éder Flóra)

Anglia egyik leghíresebb üdülőhelye Londontól vonattal 40 percnyire található. A tenger partján van, strandja gyönyörű. Anglia egyik legrégebbi mólója található itt, a Palace Pier, rajta óriási kaszinóval és vidámparkkal.

Az Irodalmi Önképző (Kajos Rebeka, Olasz Réka, Háth Nóra, Herbert Fruzsina)

Ez az alkotókör idén indult a nyolcadik évfolyamon, azok számára, akik szeretnek novellákat, történeteket, verseket vagy akár regényeket is írni. Az Irodalmi Önképzőt Nádor Zsófi tartja, aki nem is olyan régen végzett az AKG-ban. Minden pénteken összeül a kis csoport és felolvassuk egymásnak a legújabb történeteinket, amiket írtunk.

BKV (Abay Kinga)

Budapest lakosságának nagy része a BKV tömegközlekedési eszközeivel utazik, ami jócskán megkönnyíti az emberek életét, hiszen például nem kell kilométereket gyalogolniuk, hogy eljussanak a legközelebbi bolthoz. A menetrendszerinti járatok behálózzák egész Budapest területét, és számos átszállási kapcsolatot alkotnak.

Közelebb (Jakab Juli)

Annyira jó volt a plakátja. Ha fiú lennék, kivágnám róla Natalie Portmant, olyan szép. A filmben is szép, meg beszél is, ami tök jó, Amidala királynőhöz képest.

12+ (Kajos Rebeka Dóra)

Este hatkor, ha bekapcsoljátok az M1-et, meglepő dolgot tapasztalhattok. Persze, persze, híradó, de nem akármilyen! Ezt a híradót ugyanis velünk egykorúak csinálják.

Grease 2 (Sipos Cintia)

Gondolom, már mindenki látta legalább egyszer a Grease-t. Szerintem irtózatosan jó ez a film, megvan DVD-n, videón és CD-n (a zenéje). Alig vártam, hogy megjelenjen a második része magyarul.

Kerülőutak (Jakab Juli)

Ez nem lehet amerikai film.

Az ellenkező nem (Jakab Juli)

Pedig olyan kis visszafogottan hirdették. Csak a Deákon mozgólépcsőzve villant elém néha Piper Perabo harminchatos mosolya. Persze gyanús lehetett volna a fé(héhéhé)rfi főszereplő nyálas képe, de azt jól megfontoltan eldugták a plakáton.

Sorstalanság – véleményem szerint (Puskás Flóra)

A könyv nem a film, a film pedig nem a könyv. Ezt mindenki tartsa észben, és ebből adódóan mindenki olvassa el és nézze meg a Sorstalanságot. Mert ismerni, tudni és érteni kell ezeket a dolgokat.

Randiguru (Jakab Juli)

A Randiguru az egyik legamerikaibb film, amit az elmúlt időben láttam...

Kóristák (Puskás Flóra)

Amikor az ember fáradt, akkor akármire vevő, ha épp kikapcsolódni kíván. Ez a film, bárhonnan is nézzük, tökéletesen megfelel erre a célra. Egyszerre szerepel benne irónia és dráma arról, milyen is az élet egy nevelőintézetben, amelyben kemény fizikai bántalmazások érik nap mint nap a tanulókat.

Benne leszek a tévében! (Jakab Juli)

Bizony-bizony, elindultunk lefelé a lejtőn. Persze nem most, hanem már évekkel ezelőtt a ValóVilággal, sőt, ha jobban belegondolok, talán már akkor, amikor a Tévé Macit letűzgolyózta a Dragon Ball. Vagy még annál is korábban, talán a nagy médiatudósok már a televízió első lépéseinél megjósolták, hogy ez a gyermek rossz útra fog térni, amikor felnő, és amikor végre azt tehet majd, amit csak akar.

Puntila úr és szolgája, Matti (Kajos Rebeka Dóra)

Nemrég az Irodalmi Önképzőkörrel színházban jártunk. Egy Bertold Brecht-darabot néztünk meg, amire nagyon kíváncsiak voltunk, valószínűleg azért, mert senki nem tudott róla semmit, vagy legalábbis nem túl sokat.