Szubjektív

Szubjektív 2525. szám 1999. december

Számokba fojtva
Mint tudjuk, 22 nap múlva beköszönt a 2000. év. Ha nem használnánk ezt a naptárat, akkor ez már a 2754. év lenne, ennyi telt el Róma alapítása óta.

Megkérdeztünk öt embert, mit tenne, ha kiderülne,hogy egy hét múlva világvége lesz?
Először is jót röhögnék a dolgon, aztán fognám magam, bezárnám az iskolát, és hazamennék...

A hónap legjobb mondásai
Fölírtam egy egyenletet, de nincsen benne ismeretlen.

A hónap képeA hónap képe

Gatyára vetkőzve
Végül is, remek hely ez az AKG. Az ember - lehetőleg minél később - bejön, aztán lehetőleg minél hamarább hazamegy. Közben kétszázszor felsétál a lépcsőn, lesétál a lépcsőn, megint felsétál, megint le, néha megbotlik, olyankor örül, hogy történt valami...

Egy füst alatt
A múlt héten egyik ismerősömet 30 ezerre levette két rendőr. Azt hiszem, ha minden 18 éven aluli dohányzót megbüntetnek, rendőrségünk összes anyagi problémája igen hamar meg fog oldódni.

Ugyanúgy kiszolgálnak
A közelben szerzem be az „árút”, mivel erre a helyre jártam mindig is. Itt már ismernek. A törvény életbelépésének napján figyelmeztettek rá, azt feleltem tisztában vagyok evvel és ugyanúgy kiszolgáltak.

Rám van írva
Légy szíves hagyjál békén! Mi a fenét akarsz? Nem látod a feliratot? Ki van írva rám: „idén érettségizem”. Apám tette ki a táblát, nyakamba akasztotta. Szükséges volt, mondja. Nehogy zavarjanak.

Balhé
Szerda délután, miután vége volt a szabadsávos óráknak, újra összesúgtunk egymás között. Szánkból három szó szökkent ki: megint balhé van!? Vagy kérdés, vagy felkiáltás formájában. Lényeg, hogy összehívták az évfolyamot, már nem először és valószínűleg nem utoljára.

Az AKG-n innen, és túl
Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, hogy jelenleg az a legnagyobb problémám, hogy korán zár a Soros terem. Még egy jó pár évig tanintézmények folyosóin fogom tölteni a napjaimat, és azalatt senki sem fog nyomasztani a nagybetűs élettel.

„Nekünk is van világunk”
Szabolcs 20 éves, győri egyetemista, különleges egyéniség. Nagyon jó a humora, okos, és egyénien fogja fel a dolgokat. Ugyanolyan fiatal, mint a többi, annak ellenére, hogy nem látja az őt körülvevő világot.

Látogatás a Vakok Intézetében
Egy kicsit szorongtam, amikor bementem a Vakok Intézetébe és végigmentem a folyosókon, melyek falait csak domború térképek és Braille-írásos táblák borították.

Notting Hill - Sztárom a párom
Megtörténik a szürreális, de jó találkozás két olyan ember közt, akiknek nagyon kevés esélyük volt erre. Első pillanatban egymásba szeretnek, még a fiú kis könyvesboltjában.

Az átok
Kilátástalan helyzetbe kerülő lány, Elenor (Lili Taylor) jelentkezik az újsághirdetésre. Alanya lesz egy terápiának, ami segít alvászavarain. Persze, hogy átverik a jelentkezőket!

Enyedi Ildikó: Simon mágus
Kissé félve ültem be erre a filmre, mert bár ez kívülről nem látszik, én racionális csajszi vagyok, szeretem, ha a dolgoknak értelme van. Vagy legalábbis szeretem tudni, hogy mi lesz az értelme. Szeretek rákészülni a cuccra.

Népmese, habbal – Emir Kusturica: Macska-jaj
A nyitókép: nagykamasz roma fiú nézi a fából tákolt teraszról a vízen úszó hajókat. Közben apja egy mókuskerékben rohangáló patkány által légkondicionált hintaágyban békésen kártyázik, fején kitüntetésekkel díszített szőrmesapka. Csupasz mellkasát használva kártyaasztalnak, önmagával pókerezik, szemmel látható beleéléssel. A teraszon diszkrét rendetlenség, az udvaron hápogó kacsacsapat.

Karamazov testvérek – Vígszínház
Aki olvasta Dosztojevszkij regényét, az végig fogja magát dühöngeni az előadáson; aki ezt nem tette meg, annak nem okoz maradandó károsodást a mű megnézése.

Star Trek Generations (Nemzedékek)
Az űr a legvégső határ… Ezzel a jelmondattal indult világhódító útjára a Star Trek. A sorozat és a Csillagösvény című film után a magyar tévénézők megtekinthették a sorozat hetedik darabját, a Nemzedékeket az HBO csatornán

A kérdések kérdése – avagy Jenő sirámai
Siránkozik a Jenő. Nem látott szegény őszhalántékú riporter ilyen szánalmas focit, nem látott ilyen mélyre süllyedt válogatottat, ilyen, a politika asztalán széttrancsírozott MLSZ-t.

Könyvajánló
Szerb Antal: Utas és holdvilág; Hermann Hesse: A pusztai farkas
Ezt a két könyvet azoknak szeretném ajánlani, akik szeretik az olyan könyveket, amelyekben van valami elgondolkoztató, valami mélyebb jelentés, de a történetük is fordulatos, eseménydús.

Csá, tanárnő!
Amióta nagyok lettünk, legalábbis nagyobbak, és Kardos Éva megengedte, hogy tegezzük, szégyellem, de egyáltalán nem köszönök Kardos Évának...

Körkapcsolás
És ekkor jön egy szenzációs ötlet: Mi lenne, ha meghívnánk a wiszkis ügyvédjét, és exkluzív interjút készítenénk vele? Ja, már elígérkezett a Tv2-nek? És aztán rohan az MTV1-be? Nem számít. Mi még többet ígérünk.

Replika – egy kevés alappal rendelkező kritikára
Elsőként szeretném leszögezni: nem vagyok sem Friderikusz-szimpatizáns, sem pedig a szabad véleménynyilvánítás esküdt ellensége, mindössze egy olyan cikkre szeretnék reagálni, ami a benne szereplők értelmi szintjét kérdőjelezi meg.

Rudolf, az orrhatalmú
Rudolf története a legtöbb amerikai ifjú számára ismert és tudnak róla a nyugati világ más részein is. Egy ifjú, szorgalmas, a Mikulásért mindent örömmel feláldozni kész rénszarvas képe hasznot hozhat a bevásárlóközpontoknak, valamint a rímfaragóknak is, ám az igazság az, hogy a történet ennél sokkal bonyolultabb.

Lépjünk a Mekdonálc nyomába!
Több, elég nagy méretű, több rekeszes szemetest fogunk elhelyezni a különböző folyosókon, amelyek rekeszeibe az egyes szeméttípusokat kell majd gyűjteni.