Szubjektív

38. szám 2003. június

Tanárértékelés az AKG-ban (-tt-)

Hiába. A kilencedik évfolyammal valami nem klappol. Valahogy nem az a rendes, optimista AKG-s hozzáállás.” – mondogatták nekünk előszeretettel a tanárok, és a többi ember. A kilencedik évfolyam volt egy ideig az iskola fekete báránya, ahol folyton-folyvást botrányok robbannak ki, és a gyerekek felével súlyos viselkedési problémák vannak.

AKG tanárértékelés, 2003. (Baranyai István)

Április 9-én ismét lehetőségük volt az AKG tanulóinak patrónusaikat és szaktanáraikat egységes rendszer szerint értékelniük. Itt az értékelés többféle szempont szerinti összegzése olvasható.

Olimpia témahét (Daubner Anna)

A patrónusaink idén elég sokat gondolkodtak azon, hogy mi is legyen ennek a témahétnek a témája, de szerintem nagyon jól döntöttek. Ez egy olyan téma volt végre, ahol mindenki kiválaszthatta, hogy neki mi tetszik belőle.

Olimpia témahét a kilencedik évfolyamon (Csenterics Hanna)

A tábor, ahova megérkeztünk, Győrújbaráton volt. Egy szép zöldövezetben, elzárva mindentől. Az első két nap nagyon jó volt, sok volt a sport a programban és az évfolyam is egész jól összerázódott.

A nyolcadikos természettudományos témahét (Balla Júlia)

Az utazás kellemes volt, vonattal majd busszal mentünk. Szállásunkat meglátva (a 2 méteres faházakat) kicsit elszörnyedtünk. De nem volt időnk a tanároknak sopánkodni, mivel azonnal indultunk kirándulni, így csak egymás közt beszéltük meg a termtud. tanárok szadizmusát.

A Baradla-barlang meghódítása (Boross Martin)

A nyolcadik évfolyam termtud. terepgyakorlatán alkalmunk nyílt betekintést nyerni a csodálatos turista-látványosságba, az egyik legfontosabb földtörténeti emlékünkbe, a Baradla cseppkőbarlangba.

Kiállítás a termtud. termekben (Varga Zorka)

Bár már nem nagyon aktuális, a Tavaszi Fesztivál már régen elmúlt, de még mindannyiunkban ott motoszkál a Marsi tanár úr által szervezett zseniális kiállítás.

Mozart (Csenterics Hanna)

Egy remek előadást láthattunk, kiváló színészek szereplésével. A zenéje is nagyon jó.

A nyolcadikosok előadása a Tavaszi Fesztiválon (Ekler Dóra)

A „szokásos” nyelvi előadásokon és a nyelvi színházakon kívül még láthatott valamit a nagyérdemű, ami bizony nem volt semmi. A közönség csak ámult-bámult, amikor elkezdődött az előadás. Bohócok, szerelmes asszonykák, és egy cselszövő fehérnép. Mi lesz itt még ebből, kérem?

Nosotras - debütált a spanyol színház (Damásdi Judit)

A több éves múltra visszatekintő és nagysikerű francia színház után itt van iskolánk következő büszkesége: a spanyol színház. A társulat csak női tagokból áll, két segítő tanáruk is hölgy. Ezért is igen találó debütáló darabjuk témája: a nők.

Fantasztikus tévés szereplés a VIVÁ-n (Jakab Juli)

Március 31., d.u. 12:05: Baranyai tanár úr lazán megkérdezi Balla Júliát és Jakab Júliát, hogy lenne-e kedvük másnap Tardos Hannával együtt a Viva stúdiójában a Szubjektívről beszélgetni.

Tánc (Tardos Hanna)

Legutóbbi táncélményem Ladjánszky Márta: Pallos és szuka című előadása volt. Mámorító depresszáns, avagy szenvedő kultúrbomba a Trafóban.

Frida (Jakab Juli)

Nem ismerem Frida Kahlo összes képét, de a filmben látható művei szinte mind önarcképek. Mintha egész életében az igazi énjét, valódi boldogságát kereste volna, amit végül mindig ő maga lökött el magától.

Tökös csaj (Havas Tamás, Reich Gábor)

Rob Schneidert eddig rengeteg marhaságban láthattuk, most megérkezett a legújabb is. Megszokhattuk tőle, hogy akármit képes eljátszani, ezúttal azonban megint újított, és olyan figurát alakít, ami korábban még sosem volt: egy igazán tökös kis csajt.

A rétegpoén: Mátrix – Újratöltve (Herner Máté)

Kezdjük rögtön azzal, hogy én nem csalódtam a filmben, ugyanis az első film során érzett transzot, a meglepetés erejével ható ötleteket nem lehet megismételni. Ezt nem is vártam, viszont szerintem amit lehetett, azt kihozták belőle.

A talizmán (Balla Júlia)

Vajon baj-e az, ha valakinek vörös a haja? Ma már biztos nem. De előítéletek ma is vannak. Katona József Színházban előadott Nestroy-vígjáték helyszínén, egy kis faluban pont ez a különlegesen szép hajszín az, amit mindenki ördöginek tart. És van valaki, aki erre büszke, helyzetét viccesen fogja fel, bár már belefáradt az örökös kiközösítésbe.

Az órák (Jakab Juli)

Virágok. Rózsák kapcsolják össze három, a huszadik század különböző időszakaiban élt nő egyetlen napját. És egy könyv, a húszas évek közepén íródott Mrs. Dalloway. A könyv írója, Virginia Woolf vidéken él a férjével. Hatalmas házuk egy gyönyörű kert közepén áll, idilli hely lehetne az íráshoz. De Virginia inkább börtönnek érzi, alig várja, hogy visszatérhessen a nyüzsgő, lüktető Londonba.

Az unalmas jófilm: New York bandái (Herner Máté)

Furcsának tűnhet, hogy pont Scorsese legújabb alkotásáról írok, hiszen már az elején leszögezhetem, hogy nem jó a film. Ez nem az én véleményem, hanem kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy borzalmasan unalmas. És ez így is van.

Tíz perc: Trombita (Jakab Juli)

Andalító trombitaszó, egy csobogó patak nyugtató látványa és az éppen sorra kerülő rendező nevének különös „bemutatása”. Ez a kép köti össze a Trombita hét szkeccs-filmjét.

Az AKG új épületszárnya (Német G. Dani)

Mindnyájunk örömére, a közelmúltban megkezdődtek az új épületszárny építési munkálatai, ami egyenlőre még csak a bontási műveletekben nyilvánul meg. De persze valahol mindent el kell kezdeni...

Szederbor (Daubner Anna)

Ellentétben azzal, ahogy azt sokan gondolnák először, a könyv nem egy borkalauz vagy valami ilyesmi. Ez egy olyan regény, ami első olvasásra elvarázsol, másodikra pedig elgondolkodtat azokon a részeken is, amelyekre először nem is figyeltünk.

Könyvajánló - Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak (Német G. Dani)

Az elején szeretnék tisztázni valamit. Mégpedig azt, hogy ez a könyv nem egyszerűen vicces, szintén nem mondhatjuk rá, hogy egyszerűen humoros, mert ez a könyv maga a tömény, szó szoros értelmében vett humor.

Színház, meg amit csak úgy hívunk (Bakonyi Alexandra)

Kritika két felvonásban
1. Ég és nő között
2. XXI. Macbeth

Godot-ra várva (Damásdi Judit)

A Samuel Beckett (1906-1989, Nobel-díjas ír drámaíró) által írt Godot-ra várva című darab hivatalos premierje február elsején volt a Pesti Színházban. A dolog különlegessége, hogy a nézők már korábban is láthatták a művet, méghozzá január 30-án és 31-én. Jómagam is a bemutató előtt nézhettem meg.

Tabánolás suli-dili módra (Bakonyi Alexandra)

Történt egy szép napon, hogy a Tabán megnyitotta nem létező kapuit a diákok tömeges rohamának, mindezt a fent említett címszó alatt.

Magánszám - Üljön le Hajós Andrással (Jakab Juli)

Mikor a „Nagy Tavaszi Megújulás” jegyében először láttam a Magánszám reklámját, hát, egy kicsit leesett az állam. Mert: 1. Tulajdonképpen ki a fene ez a Hajós András; 2. Most komolyan, egy ilyen fejű emberrel akarják lenyúlni a Fábry nézőit? Jól van, végül is ők tudják...

Való Világ 2 (Németh Kiki)

Nemrég vége lett a Való Világ kettőnek. A három finalista (Anikó, Laci, Péter) közül Laci vitte a családi házat, a két luxusutat, az autót és a havi egymillió forintot.

Végre vége?! (Bősz Anett)

Közel egy éve történt, hogy a mindenki által várva várt valóságshow-k elkezdődtek. Az azóta sok botrányt kavaró villalakók és kistestvérek neveit ma egy egész ország ismeri, a kereskedelmi csatornák teletömték a zsebeiket, biztosítva, hogy semmilyen információt ne szivárogtassanak ki, fenntartva ezzel a játék tisztaságának látszatát.

Bëlga (Balla Júlia, Jakab Juli)

A június 3-án megrendezett Szenvedélyek Napján készítettük az alábbi interjút a manapság nagy népszerűségnek örvendő Bëlga zenekar két tagjával, Bauxittal és Tokyóval.

KoRn (Német G. Dani)

Ha még valaki nem tudná, nem arról a tejbe rakható müzlipehelyről van szó, amit a XXI. század elején előszeretettel fogyasztunk reggelire. Hanem a nu-metál úttörő zenekaráról. Arról a zenekarról, ami a modern keményzenei irányzatok egyik legsikeresebb fajtáját teremtette meg.

A gyűjtőhely - Megnyílt a Zöld Pardon (Bakonyi Alexandra)

Megcáfolva a keringő rémhíreket (miszerint tavaly vehette utoljára igénybe a szórakozóhelyet a fiatalság), április 28-a óta újból felvonultatja bejáratához kétajtós szekrényeit a Zöld Pardon (ZP).

Élni jó (Tardos Hanna)

Fesztiválok, melyeket nem érdemes kihagyni.